utorak, 3. travnja 2007.

LA STRADA - "La Strada" - LP


Povodom tridesetogodišnjice emisije "Randevu sa muzikom" Radio Novi Sad je izdao ploče grupe La Strada i Rex Ilusiviija. Ovaj drugi album pod nazivom "Disillusioned" se pojavio u saradnji sa omladinskim magazinom "Stav". Obe ploče su štampane u skromnih 500 primeraka, ali predstavljaju vredan dokument i pokazuju da je ovo, po svemu sudeći, jedini način da kvalitetni a nekomercijalni materijali ugledaju svetlost dana.
Za sve ove godine novosadska scena je večito glavinjala i nikako nije uspela da stane na svoje noge. I pored brojnih grupa koje se pojavljuju, rezultati su mršavi. Višegodisnja nada ove scene, La Strada je nastala na ruševinama sjajnog sastava Luna. Slobodan Tišma i Jasmina Mitrušić su okupili nove ljude i počeli da razradjuju onu tamniju i mirniju stranu Lune. Vremenom je kroz grupu prošlo mnogo muzicara, ali je glavni autor Tišma uspevao da očuva osnovnu stilsku liniju neokrnjenu i održi grupu u životu uprkos totalnog ignorisanja diskografskih kuća. Na debi ploči su se pojavile njihove stare kompozicije snimljene jos jula 1985. godine."Ja iz dva razoga nisam bio za to da ova ploča izadje" - kaže Tišma - "Prvi je što je taj materijal prestar. Tačno se secam da smo ga snimali onog jutra posle Live Aida. Cele noći smo gledali prenos koncerta i onda sam išao da snimam vokale. Možeš misliti kako je to izgledalo. Tu je bilo falširanja, bio sam umoran a ionako nisam neki pevač. Drugo, ovo su u stvari demo snimci, to nije dovoljno dobro za ploču. Ima tu grešaka, ja sam nisam dobro radio, nisam maksimalno iskoristio vreme koje sam imao u studiju. Medjutim, Vita Simurdić je insistirao na tome da se ovi snimci pojave na ploči, a pošto je on nama puno pomogao, pristao sam da se to objavi iako sam rekao da ću se javno ograditi od ovih snimaka. Od tog vremena se puno toga promenilo. Od originalne postave smo ostali samo bubnjar Robert Radić i ja, radimo sa novim ljudima, većinu ovih pesama više ne sviramo na koncertima, tako da nije bilo mogućnosti da ovaj materijal ponovo snimimo."
Ipak, uprkos Tišminom nezadovoljstvu činjenica je da je pojava ove ploče donela dozu ohrabrenja grupi. Demo-snimci sa novim pesmama su tu, a izlazak ploče je razlog za koncerte. Iako La Strada zauzima marginalan položaj na domaćoj sceni, njena pojava nije zanemarljiva. Oni koji redovno prate radijske demo liste dobro znaju većinu pesama sa ove ploče. Tačno je da im se može zameriti jednolična atmosfera, Tišmin nesiguran glas i tu i tamo nesrećno sklopljeni tekstovi, ali jasno je da su pravljene sa puno talenta i originalnosti. U pesmama "Okean", "Mama Luna", "Došla su tako neka vremena" Tišmin melanholični glas se meko stapa sa širokim, skoro akustičnim zvukom gitara. Izuzetno prisno i optimistično deluje Jasminin drugi vokal u pesmi "Mama Luna" dajuci joj preko potrebnu energiju. Cela ploča odiše prozračnom produkcijom (njom se bavio Rex Ilusivii) u kojoj nema pokušaja da se Tišmina mestimično turobna poetika šminka nekim kitnjastim efektima. Dok je svojevremeno grupa Luna u sebi nosila tako reći šizofrenicnu strukturu zbog razlilčitog pristupa muzici gitariste Baleta i bubnjara Firčija u odnosu na ono što je radio (što je davalo odlicnu kombinaciju), La Strada se povukla u jedan prikriveniji i misaoniji okvir za šta je najverovatnije zaslužno Tišmino dugogodišnje bavljenje literaturom. Njegove pesme nose pritajenu energiju kojoj autor nikako ne dozvoljava da izroni na površinu. To posebno podcrtavaju Jasminine diskretne klavijature kojima je zadatak da boje osnovnu melodiju pesme. Nova postava La Strade radi bez klavijatura, ali je stil novih pesama ostao isti. Tišma se prihvatio elektro-akustične gitare koja uz klasičnu električnu gitaru daje prijatnu dinamiku. Uprkos sporom razvoju karijere grupe njihove pesme ne stagniraju. Uostalom, došla su tako neka vremena kad malo mudrosti u muzici uopšte nije naodmet.
ULICA ILUZIJA by Petar Janjatovic, "Rock", 1987. godine.

Ovo je sjajna ploča. Ovo je sjajan sastav. Dosta! Skidaj!
http://rapidshare.com/files/23997771/La_Strada.rar.html

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

Puno hvala za krasnu "La Stradu". Nekada davno imao sam snimak ovog albuma na nekoj jeftinoj BASF kaseti. Sada sam jako sretan!

Ixa kaže...

Ajd' drago mi je zbog toga a zao sto nemam ovaj album u vecem mp3 bitratu... uzivaj!

Anonimno kaže...

Evo postavila sam ti omot La Strade na imageshack:

Prednja strana direktni link:
http://img402.imageshack.us/img402/6766/lastrada1987lastradalp1xp8.jpg

Straznja strana:

http://img402.imageshack.us/img402/5554/lastrada1987lastradalp2xe0.jpg

Blog Site ti je odlican.
Samo naprijed.

Pozdrav Ana

Anonimno kaže...

Vidim da su se izgubili zadnji dijelovi linkova zbog njihove duzine.
Evo ih ponovno u tri reda:
Prednji
http://img402.imageshack.us/
img402/6766/
lastrada1987lastradalp1xp8.jpg

Stražnji:
http://img402.imageshack.us/
img402/5554/
lastrada1987lastradalp2xe0.jpg

Pozdrav

Ixa kaže...

@ Ana:
Hvala na omotu La Strade, drago mi je da ti se sviđa ovaj blog. Navrati jos koji put...

Anonimno kaže...

hvala za ovaj album.

uzgred, pesma "okean" i jos 11 "najlepših demo snimaka iz emisije 'ventilator 202'" (period 1984-1985) mogu se poslusati & download-ovati sa http://www.modli.co.yu/music/music01.html

pozdrav,
gordan

wayfaring stranger kaže...

Tako izgleda recenzija kada surovi tezgarosh koji pise recenzije u autobusu gradskog saobracajnog pokusava da pise o La Stradi. Prvi put vidim Ja(g)njatovicevu recenziju La Strade, a sada stvarno zelim da ovo nikada nisam procitao. Nevesto sklopljeni tekstovi ??? Pa Tisma je ionako sve objasnio, a jedino sto ni 1% ne moze da se prebaci ovoj ploci su tekstovi. Jednolicna atmosfera. Pa jeste kada u toku dana preslusas 10 albuma i svakome posvetis po 20 sekundi od svake pesme.